Κορωνοϊός – Μέρκελ: Υψηλός αριθμός θανάτων λόγω της πανδημίας

Βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Γερμανίας έφερε το νέο lockdown σύμφωνα με την Καγκελάριο της χώρας, Άγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «οι κοινωνικές επαφές μειώθηκαν κατά 40%», σημειώνοντας ότι το lockdown οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ο υψηλός αριθμός των θυμάτων λόγω κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η κ. Μέρκελ προανήγγειλε ότι θα διατεθούν ιατρικές μάσκες τον χειμώνα, αλλά τα εκατομμύρια ανθρώπων που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία κάνει την αποστολή δύσκολη.

Σχετικά με το εμβόλιο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα, με το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους στα γηροκομεία.

Για το ζήτημα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι αρχές «δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν επαρκώς τις επαφές των μολυσμένων ασθενών», υπογραμμίζοντας την σημασία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Ακόμα, για την λειτουργία των σχολείων επεσήμανε πως σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, όλοι οι μαθητές της τάξης θα τίθενται σε απομόνωση και θα υποβάλλονται μετά από πέντε ημέρες σε test αντισωμάτων. Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η καραντίνα πρέπει να μειωθεί στις δέκα ημέρες.

Αναφερόμενη στους ορεινούς χειμερινούς προορισμούς των σκιέρ, δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια πειθούς όλων των χωρών να παραμείνουν κλειστοί. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι χώρες όπως η Αυστρία ενδέχεται να αντιδράσουν σ’ αυτό το ενδεχόμενο.