Κορωνοϊός – Κομισιόν: Υπογραφή συμφωνίας με την Pfizer για την παραλαβή 300 εκατ. δόσεων εμβολίου

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της σύμπραξης Pfizer/BioNTech για την παράδοση 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αρχική προμήθεια 200 εκατομμυρίων δόσεων από τα κράτη-μέλη, με δυνατότητα παραλαβής επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων μελλοντικά.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε: «Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου».

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κατανομή των εμβολίων θα πραγματοποιηθεί αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi/GSK και Johnson & Johnson για την προμήθεια εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συζητήσεις με τις Moderna , CureVac και Novavax για την προμήθεια των υπό παρασκευή εμβολίων τους.