Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Υψηλή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους από τις δοκιμές της AstraZeneca - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Υψηλή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους από τις δοκιμές της AstraZeneca

Υψηλή προστασία στους ηλικιωμένους παράγει το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα στοιχεία, που δημιοσιέυτηκαν στο Lancet, φανερώνουν ότι προκλήθηκε ισχυρή ανοσία σε ανθρώπους της ηλικιακής κατηγορίας 70 ετών και άνω.

Σε δηλώσεις του ο σύμβουλος και συνεπικεφαλής ερευνητής στην Oxford Vaccine Group, Μαχέσι Ραμαζάμι, είπε πως «οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που είδαμε στους ηλικιωμένους στην μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Oxford Vaccine Group, Άντριου Πόλαρντ, επισήμανε πως είναι νωρίς να υποστηριχθεί αν το υπό παρασκευή εμβόλιο αποτρέπει την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ερωτώμενος για το πότε θα υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο ίδιος απάντησε πριν από τα Χριστούγεννα.

Η AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες.

Σημειώνεται ότι η Φάση ΙΙ των δοκιμών αφορά συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 160 ηλικίας 18-55 ετών, 160 ηλικίας 56-69 ετών και 240 ηλικίας 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εθελοντές δεν ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με το AZD1222 είτε κατά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου ή του εικονικού φαρμάκου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραλαβή πάνω από 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.