Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Στο 95% η αποτελεσματικότητα των δοκιμών της Moderna

Συνεχίζονται τα θετικά νέα από την παραγωγή εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς η Moderna ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φτάνει το 95%.

Η Moderna μιλά για πολύ θετικές εξελίξεις, ούσα έτοιμη να υποβάλει αίτηση έγκρισης για χρήση τις προσεχείς εβδομάδες.

Στις δοκιμές της εταιρείας έχουν συμμετάσχει 30.000 εθελοντές, με τους μισούς να έχουν λάβει το εμβόλιο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και τους υπόλοιπους να υπόκεινται σε εικονικό εμβολιασμό (placebo).

Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε σε 95 άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού. Από αυτούς μόνο πέντε παρουσιάστηκαν σε ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο και 90 σε όσους έκαναν εικονική θεραπεία.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν 11 περιπτώσεις εμφανών συμπτωμάτων κορωνοϊού στο στάδιο των δοκιμών, αλλά καμία σε άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί η διάρκεια της ανοσίας, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την δράση του εμβολίου στους ηλικιωμένους.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ασθενείς έκαναν λόγο για πονοκεφάλους, κούραση και πόνο μετά τον εμβολιασμό. Όμως, ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, Peter Openshaw, επισήμανε πως τα συμπτώματα κρίνονται αναμενόμενα.

Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna συγκριτικά με εκείνο της Pfizer είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί στους -20C για έξι μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για έως και ένα μήνα.

Από την άλλη, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία -75C, ενώ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Έτσι, η Moderna θα καταθέσει αίτηση στην FDA με στόχο την αρχική διάθεση 20 εκατομμυρίων δόσεων στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να φτάσει στην παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2021, σκοπεύοντας να ζητήσει έγκριση και από άλλες χώρες.