ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Κορωνοϊός-εμβόλιο: Πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα εμφανίζει το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech

Σημαντικές εξελίξεις έρχονται από το μέτωπο της παραγωγής εμβολίου για τον κορωνοϊό, αφού ένα εκ των υποψήφιων εμβολίων εμφανίζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο που παρασκευάζουν από κοινού Pfizer και BioNTech εμφανίζει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, όπως ανακοίνωσε ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Δρ Αλμπερτ Μπουρλά.

Η Pfizer και η BioNTech ανέφεραν ότι η κλινική δοκιμή που διενεργήθηκε σε δύο ομάδες εθελοντών (εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο) έδειξε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου άνω του 90% σε επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Κατά συνέπεια, η προστασία από τον Covid-19 επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, που περιλαμβάνει δύο δόσεις.

Το υποψήφιο εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.500 άτομα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική και Τουρκία με εγγύηση της ασφάλειάς του.

Μάλιστα, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer είναι έτοιμη για την παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα τέλη του 2020 και 1,3 δισ. δόσεων έως το τέλος του 2021.