Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Έγκριση σύμβασης από την Κομισιόν με την CureVac για την προμήθεια 225 εκατ. δόσεων

Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση για την υποδοχή 225 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά τον κορωνοϊό από την γερμανική εταιρεία CureVac, με προοπτική προμήθειας επιπλέον 180 εκατ. δόσεων μελλοντικά.

Οι δόσεις του εμβολίου της CureVac θα αποσταλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όταν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Σε δηλώσεις για το θέμα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech και Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Ταυτόχρονα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, επισήμανε: «Με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη των οφελών της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Σημειώνεται ότι η CureVac υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 75 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου της CureVac κατά του κορωνοϊού. Η ευρωπαϊκή εταιρεία βασίζεται στο αγγελιαφόρο RNA (mRNA), που μεταβιβάζεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν προχώρησε στη συμφωνία βάσει της ικανότητας της εταιρείας να φέρει εις πέρας την παραγωγή εμβολίου για τον πληθυσμό της ΕΕ.