Κομισιόν: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων εμβολίων

Έτοιμη είναι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του νέου εμβολίου, όπως δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα έγκρισης της συμφωνίας από το Σώμα των Επιτρόπων την Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις ή τέσσερις ημέρες για την έγκριση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ με στόχο τις τελικές υπογραφές.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας επεσήμανε πως το σχέδιο διανομής των εμβολίων βασίζεται στον πληθυσμό κάθε κράτους-μέλους. Όπως εξήγησε, η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που καλείται να εξετάσει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των Pfizer/BioNTech, ώστε να γνωμοδοτήσει στην Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων, με την Johnson & Johnson για την προμήθεια ίδιου αριθμού (έως 400 εκατ. δόσεων), καθώς και με την σύμπραξη Sanofi-GSK για την διάθεση μέχρι 300 εκατ. δόσεων.