ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Οι ελληνοαμερικανοί που εκλέχθηκαν σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων

Έντονο ελληνικό χρώμα θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία στις ΗΠΑ μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Οι ελληνοαμερικανοί εκπροσωπούν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν μία ισχυρή φωνή για τις ελληνικές θέσεις στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά τα εκλεγμένα πρόσωπα:

Βουλή των Αντιπροσώπων

Ντίνα Τίτους – Δημοκρατικό Κόμμα

Η Ντίνα Τίτους εξελέγη με τους Δημοκρατικούς στην πολιτεία της Νεβάδα. Σε ανάρτηση στο Twitter η Τίτους ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, καλώντας σε καταμέτρηση όλων των ψήφων.

Τσάρλι Κριστ – Δημοκρατικό Κόμμα

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κριστ (Χριστοδούλου) αναδείχθηκε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πολιτεία της Φλόριντα. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κριστ έγραψε: «Στους υποστηρικτές μας, ευχαριστώ! Με τιμά να υπηρετήσω τους πολίτες της 13ης περιφέρειας για μια ακόμη θητεία. Παρότι περιμένουμε όλα τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα, οι Δημοκρατικοί στη Φλόριντα και την Κομητεία του Πινέλας, μπορούν να είναι περήφανοι για την δουλειά τους απόψε και όλη την περασμένη περίοδο».

Τζον Σαρμπάνης – Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Τζον Σαρμπάνης εξελέγη με το Δημοκρατικό Κόμμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όντας υποψήφιος στο Μέριλαντ.

Το ποσοστό του ανήλθε στο 68,6% επικρατώντας του υποψήφιου με τους Ρεπουμπλικάνους Τσάρλς Άντονι. Σε ανάρτηση στο Facebook ο Σαρμπάνης επισήμανε τα εξής: «Είμαι βαθιά ευγνώμων στους ψηφοφόρους που με επανεξέλεξαν στην τρίτη περιφέρεια του Μέριλαντ. Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, θα εργαστώ σκληρά για να εξασφαλίσω πως θα έχουμε μια κυβέρνηση του λαού και για τον λαό που προωθεί την δικαιοσύνη, την αξιοπρεπή ποιότητα ζωής για κάθε οικογένεια σε κάθε κοινότητα».

Κρις Πάπας – Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Κρις Πάπας αποτελεί ένα ακόμα μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς. Μετά την εκλογή του, ο Πάπας έγραψε ότι οι πολίτες απέρριψαν τον διχασμό, υποσχόμενος να εργαστεί σκληρά για να εκπληρώσει τις προσδοκίες του εκλογικού σώματος.

Ο ίδιος ήταν υποψήφιος στο Νιου Χάμσαιρ.

Νικόλ Μαλλιωτάκη – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη εξελέγη με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επικρατώντας του Δημοκρατικού Μαξ Ρόουζ στη Νέα Υόρκη.

Σε ανάρτηση στο Facebook η 40χρονη Μαλλιωτάκη έγραψε: «Οι γονείς μου ήρθαν σε αυτή τη χώρα ως φτωχοί μετανάστες και με σκληρή δουλειά και την στήριξή σας, η κόρη τους θα είναι μέλος του Κογκρέσου. Αυτό είναι που κάνει την χώρα αυτή τόσο μοναδική και αληθινά ξεχωριστή. Θα παλεύω συνέχεια για την κοινότητά μας, θα είμαι εκεί για τους σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους πολίτες που εκπροσωπώ και θα εργαστώ ώστε να διατηρήσω τις αρχές, τις ελευθερίες και την δυνατότητα που προσέλκυσε εκατομμύρια πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ για την τιμή».

Στίβεν Ξιάρχος – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο ελληνικής καταγωγής Στίβεν Ξιάρχος εξελέγη στη Μασαχουσέτη με τους Ρεπουμπλικάνους. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ξιάρχος έγραψε: «Σας ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε ώστε να κάνετε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα πραγματικότητα. Αδημονώ για την τιμή και το προνόμιο να σας υπηρετήσω ως ο επόμενος εκπρόσωπος της Πολιτείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στίβεν Ξιάρχος είναι γόνος οικογένειας προσφύγων.

Μάικλ Ταννούσης – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο Μάικλ Ταννούσης εξελέγη με τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νέα Υόρκη, νικώντας τον υποψήφιο με τους Δημοκρατικούς Μπράντον Πάτερσον. Σε δηλώσεις του ο Ταννούσης τόνισε ότι θα εκπροσωπήσει τους πολίτες με τον καλύτερο τρόπο.

Γκας Μπιλιράκης – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο Γκας Μπιλιράκης θα εκπροσωπήσει για μια ακόμη φορά τους Αμερικανούς πολίτες ως βουλευτής με τους Ρεπουμπλικάνους. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ευχαρίστησε το εκλογικό σώμα της Φλόριντα για την ψήφο στο πρόσωπό του.

Γερουσία

Τζέιμς Σκούφης – Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Τζέιμς Σκούφης εξελέγη Γερουσιαστής με τους Δημοκρατικούς ως υποψήφιος στη Νέα Υόρκη. Σε μήνυμά του ο Σκούφης ευχαρίστησε τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους, υπογραμμίζοντας να τους εκπροσωπήσει με όλες τις δυνάμεις του.

Μάικλ Γιάνναρης – Δημοκρατικό Κόμμα

Ο Μάικλ Γιάνναρης εξελέγη με τους Δημοκρατικούς κερδίζοντας την μάχη στη 12η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, μιας περιοχής που περιλαμβάνει την Αστόρια και το Λόνγκ Άιλαντ, οι οποίες έχουν έντονο ελληνικό στοιχείο.