ΗΠΑ-Προεδρικές εκλογές: Αυτή είναι η νέα «Πρώτη Κυρία» της χώρας

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ εστιάζουν κυρίως στα πρόσωπα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Την ίδια στιγμή, οι σύζυγοι των ανδρών υποψηφίων έχουν κι εκείνες την δική τους τιμητική, καθώς αποτελούν το δυνατό χαρτί ενός υποψηφίου.

Με τον Τζο Μπάιντεν να αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών και να αναδεικνύεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, η 69χρονη σύζυγός του, Τζιλ, γίνεται η νέα Πρώτη Κυρία.

Το προφίλ της Τζιλ Μπάιντεν

Η Τζιλ Μπάιντεν γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1951 στο Χάμοντον του Νιου Τζέρσι, ενώ μεγάλωσε στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια.

Σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε τον πρώην παίκτη του αμερικάνικου Φούτμπολ, Μπιλ Στίβενσον. Ωστόσο, ο γάμος έλαβε τέλος το 1974, με το ζευγάρι να διαχωρίζει την κοινή πορεία του.

Το 1975 αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ με πτυχίο αγγλικής φιλολογίας. Το συγκεκριμένο έτος ήταν ένα από τα σημαντικότερα στη ζωή της Τζιλ, καθώς γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν μέσω τυφλού ραντεβού που είχε κανονιστεί από τον αδερφό του Τζο Μπάιντεν, Φρανκ.

Παρά την θετική τροχιά της σχέσης τους, η Τζιλ εμφανιζόταν διστακτική στις προτάσεις γάμου του Τζο Μπάιντεν. Τελικά, το 1977 η ίδια απάντησε καταφατικά στην πέμπτη πρόταση του πρώην αντιπροέδρου της χώρας, δεχόμενη να γίνει η μέλλουσα σύζυγός του. Όπως εξήγησε, προτεραιότητά της ήταν η αφοσίωση στην καριέρα της, ενώ η ανησυχία της για τους δύο γιους του Μπάιντεν ήταν εξίσου ανασταλτικοί παράγοντες (η πρώτη σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, Νίλα Χάντερ, και η ενός έτους κόρη του, Έιμι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο το 1972).

Το 1981 ο Τζο και η Τζιλ απέκτησαν την κόρη τους Άσλεϊ.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την σύζυγό του. Σε βιογραφία που εκδόθηκε το 2007 ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μου έδωσε πίσω τη ζωή μου. Με έκανε να αρχίσω να σκέφτομαι πως η οικογένειά μου θα μπορούσε να γίνει και πάλι ένα».

Παράλληλα, η Τζιλ Μπάιντεν δηλώνει αθλητικός τύπος, αφού συνηθίζει να κάνει τζόκινγκ αρκετές φορές την εβδομάδα κατά τις πρωινές ώρες.

Η ίδια προτιμά γενικότερα έναν πιο λιτό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας αρκετές πολυτέλειες στην καθημερινότητά της.