Ζάεφ: Απαράδεκτος ισχυρισμός ότι η γλώσσα μας είναι δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα

Τον προβληματισμό του για το βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξη στο σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της DW, ο Ζάεφ ανέφερε, αρχικά: «Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας στη δεκαετία του ’90. Με αυτό το δεδομένο θελήσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι μοιραζόμαστε μία κοινή ιστορία, το δεχτήκαμε με τη Συνθήκη Φιλίας που υπογράψαμε με τη Βουλγαρία το 2017. Ναι, ένα μέρος της ιστορίας μας είναι κοινό, όμως από αυτή την ιστορία προέκυψαν δύο έθνη και δύο γλώσσες. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κοινή ιστορία ως κάτι που μας συνδέει, όχι ως κάτι που μας χωρίζει. Ο ισχυρισμός ότι η καταγωγή μας είναι βουλγαρική και η γλώσσα μας είναι δυτικοβουλγαρικό ιδίωμα, είναι πραγματικά ταπεινωτικός και μη αποδεκτός».

Αναφορικά με την στάση των υπολοίπων κρατών-μελών, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς να αντιληφθούν το πρόβλημα. Δεν στηρίζουν τις απαιτήσεις αυτές, γιατί θέλουν μια εξήγηση για το πώς μπορεί κανείς να απαιτεί τέτοια πράγματα. Να μας ζητούν να αναγνωρίσουμε κάτι που είναι αντίθετο στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, σε αυτά που πιστεύουμε για το ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε… Είναι πολύ δύσκολο να το αντιληφθούν, γι αυτόν τον λόγο εκπλήσσονται οι υπόλοιπες 26 χώρες».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας, ενώ τόνισε την σημασία των διμερών συμφωνιών για τις ιστορικές και γλωσσικές διαφορές.

Ολοκληρώνοντας, ο Ζάεφ χαρακτήρισε «υπόδειγμα» την Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση των διαφορών, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Συμφωνία με την Βουλγαρία το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έθεσε βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης προόδου στην επίλυση των διμερών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών.