Επιστολή Πομπέο σε Δένδια- Στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα- Αποδοκιμασία των τουρκικών ενεργειών στην Αν. Μεσόγειο

Επιστολή στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα απέστειλε ο Μάικ Πομπέο στον στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στην επιστολή αυτή η οποία αποτελεί απάντηση στην αντίστοιχη που είχε αποστείλει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αποδοκιμάζονται σαφώς οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή» και παράλληλα επισημαίνει το εξαιρετικό επίπεδο που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες «σε περιοχές όπου η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία», αναφέρει ότι αυτές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνεται η ένταση στην περιοχή οι οποίες και δεν πρόκειται τελικά να επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μ. Πομπέο υπογράμμισε ακόμα ότι και οι δύο χώρες (ΗΠΑ και Ελλάδα) είναι υπέρμαχοι της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξήρε την στάση της Ελλάδας που επιδιώκει πάντα να λύνει τις όποιες διαφορές της με άλλα κράτη πάντα βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Η άμεση απάντηση του Πομπέο στην επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ, έχει ιδιαίτερη σημειολογία, μιας και συμβαίνει ένα 24ωρο πριν και την διεξαγωγή των Αμερικανικών εκλογών.