Επίδομα 800 ευρώ: Όλοι οι τρόποι καταβολής - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Επίδομα 800 ευρώ: Όλοι οι τρόποι καταβολής

Σε αναμονή για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ βρίσκεται περίπου ένα εκατομμύριο εργαζομένων στη χώρα, μετά την ανακοίνωση για νέο lockdown στη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή εργασίας για όλο το Νοέμβριο θα λάβουν ολόκληρο το ποσό από τις 21 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό θα κατευθυνθεί στους κλάδους τουρισμού, επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Από την άλλη, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας για ένα τμήμα του τρέχοντος μήνα θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Αττικής που κλείνουν με κρατική εντολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα λάβουν :

• 640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και

• αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Νοεμβρίου).

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που έκλεισαν με κρατική εντολή από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, θα λάβουν για τον Νοέμβριο :

• 746,5 ευρώ από το κράτος για 28 ημέρες αναστολής και

• αναλογία μισθού από τον εργοδότη για την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, όσοι εργαζόμενοι από πληττόμενες επιχειρήσεις δηλωθούν σε αναστολή για 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ, ενώ όσοι δηλωθούν σε αναστολή για 20 ημέρες θα λάβουν 533,2 ευρώ κλπ.

Σημειώνεται ότι η αναστολή εργασίας που προβλέπει επίδομα 800 ευρώ αφορά εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν βάσει της λίστας των πληττόμενων κλάδων του περασμένου Απριλίου.

Επίσης, οι απολύσεις σε αυτό το διάστημα ακυρώνονται. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Ακόμα, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους που εισήλθαν σε αυτή την κατηγορία μετά την 1η Μαρτίου.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενος μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Ειδικότερα :

Οι άνεργοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ.) θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Οι άνεργοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Την ίδια στιγμή, παρατείνεται το επίδομα των 400 ευρώ για επιδοτούμενους ανέργους, των οποίων το πρόγραμμα έληγε τον Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

• Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας –798,5 € (399,25 € μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

• Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων –720 € (360 € μηνιαίως)

• Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –400 € (200 € μηνιαίως).

Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Τέλος, οι άνεργοι που θα ολοκληρώσουν την 12μηνη επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου θα λάβουν σε δυο δόσεις τα δύο επιπλέον μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται, ενώ μετά την λήξη του 12μήνου της επιδότησής τους θα λάβουν άλλα δυο μηνιαία επιδόματα ανεργίας.