Εκ νέου προκλήσεις από την Άγκυρα: Η Ελλάδα να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις

Μπαράζ προκλήσεων από την Άγκυρα. Ύστερα από τις νέες δηλώσεις Ερντογάν περί συνέχισης των γεωτρήσεων στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ήρθαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ο οποίος κάλεσε την Αθήνα ουσιαστικά σε άνευ όρων διάλογο με την Άγκυρα για τις διαφορές των δύο χωρών.

«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε Navtex, με βάση τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο Ακσόι σε συνέντευξη τύπου.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα «αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις».

Όλα αυτά ειπώθηκαν ύστερα από το διάβημα στο οποίο προχώρησε το ελληνικό ΥΠΕΞ για την έκδοση νέας τουρκικής Navtex στα νότια της Ρόδου.