Διευθυντής BioNTech: Τα εμβόλια μπορούν να νικήσουν τον κορωνοϊό

Απόλυτα βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Σε συνέντευξη στον βρετανικό «Guardian», ο Σαχίν απαντά με βεβαιότητα ότι το υπό ανάπτυξη εμβόλιο μπορεί να καταπολεμήσει τη νόσο. «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικούς ασθενείς θα έχει δραματική επίδραση», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας εξηγεί ότι ζητήματα όπως η διάρκεια της ανοσίας και η αποτελεσματικότητα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς θα απαντηθούν το προσεχές διάστημα.

Οι δοκιμές της σύμπραξης Pfizer/BioNTech χρησιμοποιούν την μέθοδο mRNA, απαιτώντας τον γενετικό κώδικα του ιού. Κάτι τέτοιο μειώνει τον χρόνο παραγωγής εμβολίου κατά τρεις μήνες.

Επιπλέον, η εξειδίκευση της Pfizer με εμβόλια μαζικής αγοράς και η γρήγορη δράση από τις ρυθμιστικές αρχές ώθησαν στην συμπύκνωση του χρόνου παραγωγής εμβολίου για σημαντικό χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνει ο Σαχίν, «το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του ιού στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη κι αν καταφέρει να βρει μια διέξοδο, τότε τα Τ-κύτταρα του “επιτίθενται άγρια” και τον εξουδετερώνουν. Εχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα, για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι αυτών των μηχανισμών».

Επιπλέον, ο ίδιος εκτιμά ότι οι εθελοντές που εμβολιάστηκαν εντός τριών εβδομάδων θα έχουν αποκτήσει ανοσία στον κορωνοϊό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις της Δευτέρας αύξησαν την αξία της BioNTech. Σύμφωνα με τον τουρκικής καταγωγής επικεφαλής, δεν υπάρχει διάθεση για άμεση αξιοποίηση των χρημάτων, μεταθέτοντας στο μέλλον πιθανές ενέργειες γι’ αυτό τον σκοπό.