Γερμανία: Κάλεσμα στην Τουρκία για αποχή από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

Κάλεσμα στην Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απηύθυνε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μίχαελ Μπούργκερ.

Σε ερώτηση για την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, ο κ. Μπούργκερ απάντησε: «Επί της αρχής για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Έθνη αυτές τις προσπάθειες».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε πως «στο πλαίσιο του ρόλου μας ως Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούμε για την περαιτέρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».