Γαλλία: Ξεκίνησε η δίκη του Νικολά Σαρκοζί

Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη δίκη του πρώην Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στο 32ο Κακουργιοδικείο των Παρισίων.

Η δίκη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην ηγέτης της χώρας θα δικαστεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα

Ο Σαρκοζί συνοδευόταν από έναν από τους δύο συγκατηγορουμένους του προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς ο έτερος συγκατηγορούμενος, ο Ζιμπέρ Αζιμπέρ, απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας.

Το συγκεκριμένο αδίκημα αντιστοιχεί σε ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η υπόθεση αφορά την υπόσχεση περί ευμενούς μετάθεσης στο Μονακό στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα εις βάρος του για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από την κληρονόμο της εταιρείας «L’ Oreal» Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η Εισαγγελία παρουσιάζει ως αποδείξεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερτσόγκ, την ηχογράφηση των οποίων ενέκριναν δικαστές καθώς διεξαγόταν έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί και από τη Λιβύη.

Από την πλευρά τους, ο Σαρκοζί και ο Χερτσόγκ κατήγγειλαν ότι η ηχογράφηση των τηλεφωνημάτων τους παραβιάζει το δικαίωμα ιδιωτικότητας πελάτη-δικηγόρου. Παρ’ όλα αυτά, απόφασή του 2016 επιβεβαίωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η δίκη του πρώην Γάλλου Προέδρου θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.