Γαλλία: Διαλύθηκαν οι «Γκρίζοι Λύκοι»

Την διάλυση της φασιστικής τουρκικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Γάλλο υπ. Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμαμέν, ο οποίος δήλωσε ότι η οργάνωση «υποκινούσε τις διακρίσεις και το μίσος και είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες».

Οι «Γκρίζοι Λύκοι» ιδρύθηκαν την δεκαετία του 1970, λειτουργώντας ως τμήμα του εξτρεμιστικού, φασιστικής ιδεολογίας του Κόμματος Εθνικής Δράσης της Τουρκίας. Οι «Γκρίζοι Λύκοι» έγιναν γνωστοί στην δεκαετία του 1980 για βίαιες ενέργειες εναντίον ακτιβιστών και των μειονοτήτων.

Σήμερα συμμαχούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υιοθετούν την θρησκευτική ρητορική του.

Το διάταγμα για την διάλυση της οργάνωσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί πυρήνες αυτού του κινήματος έχουν εντοπισθεί στο γαλλικό έδαφος και τα μέλη του συμμετέχουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης». Τέτοια στρατόπεδα έχουν εντοπιστεί στην Ρεν τον Νοέμβριο 2016 και στην Ντεσίν-Σαρπιέ, κοντά στην Λυών τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκαν επιθέσεις από μέλη της οργάνωσης εναντίον της αρμενικής κοινότητας σε Βιέν και Ντιζόν, ενώ την Κυριακή βεβηλώθηκαν μνημεία για την γενοκτονία των Αρμενίων στη Λυών.