Β. Μακεδονία: Έτοιμος για βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ ο Ζάεφ

Έτοιμος για βέτο της Βουλγαρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 17ης Νοεμβρίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε δηλώσεις του από την Στρούμιτσα, ο Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη. Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Σημειώνεται ότι η Σόφια έχει προειδοποιήσει με βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την ΕΕ σε περίπτωση μη επίλυσης των διμερών γλωσσικών και ιστορικών διαπραγματεύσεων.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Αύγουστο του 2017 Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, όπου έχει καθοριστεί χάρτης για την επίλυση των διαφορών. Παρ’ όλα αυτά, η Βουλγαρία εγκαλεί την Βόρεια Μακεδονία για μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου, σε περίπτωση ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.