Βέττας για έκθεση Πισσαρίδη: Μπορούμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας

Την φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία περιέγραψε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Βέττας είπε, αρχικά: «Η δική μας δουλειά να πουμε αντικειμενικά, ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο πως μπορούμε να αναστρέψουμε αυτό που μας έχει συμβεί».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «σιγά – σιγά αποκλίνουμε από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μας αφήνουν πίσω και οι παλιές χώρες, αυτό που λέμε περιφέρεια, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Δεν είναι μόνο σε μετρήσεις που έχουν να κάνουν με το κατά κεφαλήν εισόδημα, που είναι το εύκολο και το προφανές ή με αυτό που κρύβεται από κάτω, την παραγωγικότητα αλλά και σε άλλα όπως πως προστατεύουμε τα αδύναμα νοικοκυριά, πόση κοινωνική συνοχή έχουμε, πως προστατεύουμε το περιβάλλον.

Άρα, κάτι δεν κάνουμε καλά. Δεν είμαστε μία φτωχή, μία τριτοκοσμική οικονομία αλλά κάτι δεν κάνουμε καλά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και προσπαθούμε αυτό να το διαβάσουμε και να πούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία με τρόπο που θα απελευθερώσουμε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις που έχει μέσα της η ελληνική οικονομία».

Κατόπιν, εστίασε στην ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας: «Αυτά τα οποία όταν παράγουμε στη χώρα μας πουλάμε στους καταναλωτές του εξωτερικού είναι λίγα, είναι κάτω από 40% του ΑΕΠ , συνυπολογίζοντας τα πετρελαιοειδή που για συγκυριακούς λόγους είναι υψηλά και συνυπολογίζοντας σίγουρα τον τουρισμό. Ακόμα και ο τουρισμός μας θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο αλλά δεν εξάγουμε από πρωτογενή παραγωγή ή τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα: θέμα ισοζυγίου και αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί. Και όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες όχι προς τη διεθνή αγορά αλλά στο πως θα καταφέρουν να έχουν ισοδήματα μέσα από τον ελληνικούς λαβύρινθους, γραφειοκρατίας, του διοικητικού βάρους, τότε σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους, δεν είναι σύγχρονες. Όταν όλη σου η επιχειρηματικότητα και όταν όλη σου η εργασία είναι προσανατολισμένη στο εσωτερικό της χώρας, στρεβλώνει και τον τρόπο τον οποίο βλέπουμε το κράτος».

Αναφορικά με τον ρόλο του κράτους, ο διευθυντής του ΙΟΒΕ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ώς ένας μηχανισμός που θα δανείζεται περισσότερο και στη συνέχεια θα διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία. Το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει βασικές υποδομές, κυρίως ψηφιακές, και να υποβοηθήσει την στροφή της ελ οικονομίας σε κάτι πολύ πιο δυναμικό, αρκεί να κοιτάξουμε πρώην ανατολικές οικονομίες αλλά και την Ευρώπη».

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της γυναικείας και της νεανικής απασχόλησης, παραθέτοντας μέτρα όπως η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής, ο τρόπος χορήγησης αδειών κλπ.

Τέλος, ο κ. Βέττας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα συντάξεις γιατί είναι ιδιαίτερα κομβικό για την ελληνική οικονομία, κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητο. Αυτοί οι οποίοι αναμένουν να πάρουν συντάξεις σε δύο τρεις δεκαετίες και σήμερα εργάζονται, σε αυτού του είδους το δημόσιο διάλογο φαίνεται ότι δεν εκπροσωπούνται με την ίδια δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζυγαριά συστηματικά πηγαίνει προς τη λάθος μεριά. Δηλαδή, έχουμε συντάξεις τις οποίες προσέχουμε όπως πρέπει να τις προσέχουμε αλλά δεν έχουμε τους μισθούς των νέων που τους προσέχουμε όπως θα έπρεπε.

Θα πρέπει συνολικά οι δαπάνες του δημοσίου τομέα να ανεβαίνουν με χαμηλότερο ρυθμό από την υπόλοιπη οικονομία. Θα πρέπει να μεγαλώνουν οι μισθοί πιο γρήγορα από ότι θα μεγαλώνουν οι συντάξεις. Είναι προϋπόθεση ώστε να είναι βιώσιμες οι συντάξεις μακροπρόθεσμα. Λέμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η υπόλοιπη οικονομία να τρέξει πιο γρήγορα για να μπορούν και οι συντάξεις να αυξάνονται.

Το αν θα μεγαλώνουν τα εισοδήματα στην χώρα, εξαρτώνται και από άλλα πράγματα. Έχουμε ακόμα μία συστηματική εκροή ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα μας, νέοι, παραγωγικοί και πάνε στο εξωτερικό. Από μία χώρα που έχει αρνητικό μεταναστευτικό ρεύμα θα κάνει τεράστια διαφορά στην εξίσωση των εισοδημάτων», τόνισε.