Αυστρία: Αυτός ήταν ο δράστης του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βιέννη

Ένας 20χρονος αλβανικής καταγωγής είναι ο δράστης που βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση εναντίον εβραϊκής συναγωγής στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας.

Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ ανέφερε ότι ο δράστης ονομάζεται Φετζουλάι Κουτίμ.

Ο ίδιος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, ενώ λίγο αργότερα έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Μάλιστα, ο Κουτίμ είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου του 2019 επειδή ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος αλλά είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στις 5 Δεκεμβρίου του 2019. Η αποφυλάκισή του έγινε βάσει της νομοθεσίας περί ανηλίκων.

Σε δημοσίευσή της η BILD επεσήμανε ότι ο δράστης είχε προαναγγείλει την επίθεση μέσω ανάρτησης στο Instagram. Ο ίδιος πόζαρε με ένα όπλο Zastava M70, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι και να δίνει τον όρκο πίστης των τζιχαντιστών.

Ο τρομοκράτης ήταν βαριά οπλισμένος καθώς είχε αυτόματο όπλο, πιστόλι και μαχαίρι ενώ «εξουδετερώθηκε» στις 8:09, το απόγευμα της Δευτέρας εννέα λεπτά μετά την έναρξη της τρομοκρατικής επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, ο Σεμπάστιαν Κουρτς κήρυξε την χώρα σε τριήμερο πένθος, ανακοινώνοντας ότι την Τετάρτη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία της χώρας κατά την έναρξη της ημέρας.