Άσαντ: ΗΠΑ και πίεση του ΟΗΕ αποτρέπουν την επιστροφή προσφύγων στη Συρία

Τις αμερικανικές κυρώσεις και την πίεση του ΟΗΕ κατονόμασε ως κύριους παράγοντες αποτροπής της επιστροφής προσφύγων στη Συρία ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ομιλία στη Διεθνή Διάσκεψη για την Επιστροφή των Προσφύγων που πραγματοποιείται στη Δαμασκό με την συμμετοχή της Συρίας και της Ρωσίας, ο Άσαντ αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλαπλών εμποδίων στο ζήτημα.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της χώρας επεσήμανε πως «για εμάς στη Συρία δεν είναι απλώς ένα ανθρωπιστικό θέμα, αλλά ένα εθνικό. Τα τελευταία λίγα χρόνια καταφέραμε να φέρουμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Σήμερα η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν (…) να μπορέσουν να το κάνουν».

Επιπλέον, ο ίδιος κατήγγειλε πιέσεις και εκφοβισμούς από τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες προκειμένου αυτοί να μην επιστρέψουν στη Συρία, με τις κυρώσεις του ΟΗΕ να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι πρόσφυγες «αρνούνται να γίνουν ένας αριθμός σε πολιτικά υποκινούμενα στατιστικά στοιχεία, ή πιόνια στα χέρια καθεστώτων που στηρίζουν την τρομοκρατία ενάντια στην πατρίδα τους».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Συρίας χαρακτήρισε το προσφυγικό «κατασκευασμένο» θέμα.

Εκατομμύρια Σύροι έχουν φύγει στο εξωτερικό ή έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν εντός της χώρας για να ξεφύγουν από την εμπόλεμη κατάσταση. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της Δύσης και οι γειτονικές της Συρίας θεωρούν ότι η ίδια δεν είναι ασφαλής προορισμός για την επιστροφή των προσφύγων.