Σύνοδος Κορυφής: Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την τετραμερή | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Σύνοδος Κορυφής: Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την τετραμερή

Λίγο πριν τις 22.00 ολοκληρώθηκε η τετραμερής τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξεύρεση συμβιβασμού για τη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει συμφωνία για νέο προσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».

Μάλιστα, Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή.

Ξεκίνησε, εξάλλου, το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε μεταξύ άλλων το προσχέδιο, δίχως πουθενά να γίνεται λόγος για κυρώσεις. Το προσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και απορρίφθηκε. 

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μοιάζει με θρίλερ αφού αναμένεται ολονύχτιο παζάρι. Μετά τις 8.15 αποφασίστηκε ένα διάλειμμα περίπου 45 λεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο διάστημα της διακοπής έγινε συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.topontiki.gr