Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή

  To μήνυμα ότι δεν μπορεί να είναι άλλο ανεκτή η τουρκική προκλητικότητα, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής σήμερα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία.

«Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την ένταση, κατά τον πρωθυπουργό, το γεγονός αυτό «αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα» σημείωσε.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.