ΣΥΡΙΖΑ για Πτωχευτικό Κώδικα: Νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των τραπεζών

Εφιαλτικό προβλέπεται το μέλλον για τους οφειλέτες- νοικοκυριά που θα πτωχεύουν σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.

Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος άσκησαν κριτική σε υψηλούς τόνους και σκληρή γλώσσα στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον Πτωχευτικό Κώδικα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο νέος ΠΚ θα αποτελέσει την «οριστική ταφόπλακα στην προστασία της α’ κατοικίας των νοικοκυριών με τις κατ’ ευφημισμό ρυθμίσεις περί δήθεν δεύτερης ευκαιρίας και κατάσχεση μέρους των μισθών και συντάξεων των οφειλετών».

Το μέλλον που επιφυλάσσει στους οφειλέτες-νοικοκυριά που θα πτωχεύουν είναι εφιαλτικό, αφού θα εκποιείται το σύνολο της περιουσίας τους υπογραμμίζουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ακόμα ότι δεν θα υπάρξει καμία προστασία για τους ευάλωτους οικονομικά, καθώς «η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός είναι να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund).

Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!» αναφέρουν σχετικά.

Έτσι σύμφωνα με τους ίδιους, «με το νομοσχέδιο αυτό οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των πιστωτών τους».