Μπόρις Τζόνσον: Έτοιμοι για μη συμφωνία επί του Brexit

Έτοιμο για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για την μελλοντική εμπορική σχέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επέκρινε τις Βρυξέλλες για μη σοβαρή στάση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου. Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση.

Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΕΕ: Θέμα ρητορικής

Από την πλευρά της, η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με το Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός «δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Άρα θα τις συνεχίσουν».

Ταυτόχρονα, στην αναφορά του Μπόρις Τζόνσον για εμπορική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ όπως η αντίστοιχη της Αυστραλίας, σημείωσε πως «απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».