Λαγκάρντ: Αναγκαία η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης

Αναγκαία χαρακτήρισε την επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε, αρχικά, ότι «αν δεν είναι στοχευμένο (σσ. το Ταμείο Ανάκαμψης), αν χαθεί στους διοικητικούς δαιδάλους και δεν αρδεύσει την πραγματική οικονομία για να προσανατολίσει τις χώρες μας προς την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, θα έχουμε χάσει μια ιστορική ευκαιρία για να αλλάξουμε τα δεδομένα».

Σε ερώτηση για πιθανή μεταγενέστερη εκταμίευση των χρημάτων απάντησε ότι «ο στόχος της Επιτροπής είναι να μπορούν να καταβληθούν στις αρχές του 2021 και πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί. Η μπάλα είναι στην περιοχή των κρατών, τα οποία οφείλουν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη –μερικά είναι ήδη έτοιμα– και της Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να τα περάσει γρήγορα από κόσκινο. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν γρήγορα, ιδιαίτερα τα εθνικά κοινοβούλια για να υιοθετήσουν τους μηχανισμούς».

Η εκταμίευση των πόρων αποτελεί σημαντικό ζήτημα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει το ζήτημα του σεβασμού του κράτους δικαίου ως προϋπόθεση για την διαδικασία.

Μέχρι στιγμής Πολωνία και Ουγγαρία διαφωνούν με την προσέγγιση, εγείροντας ενστάσεις που έχουν μπλοκάρει την διαδικασία.