Κύπρος: Νικητής ο Τατάρ στον δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νικητής των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα της Κύπρου, επικρατώντας του αντιπάλου του, Μουσταφά Ακιντζί, στον δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα, ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 51,74%, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί έρχεται δεύτερος με 48,26%.

Έτσι, ο Τατάρ γίνεται ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, όντας ο αντιπρόσωπός τους στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας συνεχάρη τον Τατάρ για την νίκη. Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία σημαίνει: «Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές τη”«ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος). Θα συνεργαστούμε για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε συνολικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον αντίπαλό του για την νίκη, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την πολιτική μετά από 45 χρόνια.

Σε δήλωσή του ο Ακιντζί έκανε λόγο για γεγονότα που «που δεν έπρεπε να συμβούν», ευχόμενος το αποτέλεσμα να είναι προς το συμφέρον της Τουρκοκυπριακής πλευράς.