Κορωνοϊός-εμβόλιο: Κοντά στην έκδοση εμβολίου η Moderna

Την επιβεβαίωση της καταλληλότητας του υπό παρασκευή εμβολίου της mRNA-1273 κατά του κορωνοϊού έλαβε η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna, με στόχο την υποβολή αιτήματος έγκρισης για άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την εταιρεία για την δραστηριότητά της στην Ευρώπη αναφέρεται ότι η επιβεβαίωση της καταλληλότητας δίδεται εις απάντηση της επιστολής που έχει στείλει η εταιρεία στον ΕΜΑ, ενημερώνοντας τον φορέα για την πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση για ευρωπαϊκή αδειοδότηση του mRNA-1273.

Κατά συνέπεια, το εμβόλιο μπαίνει σε διαδικασία ταχείας αξιολόγησης, με γρήγορη επιστημονική συμβουλευτική και κυλιόμενη επιταχυνόμενη αξιολόγηση δεδομένων.

Το γεγονός έλαβε χώρα λίγο μετά την δημοσίευση των θετικών αποτελεσμάτων προκλινικής μελέτης και των θετικών ενδιάμεσων αποτελεσμάτων από τη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε υγιείς εθελοντές 18-55 ετών και 56-70 ετών, που εκδόθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ ανέφερε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από την παραγωγική αλληλεπίδραση με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σε εθνικό επίπεδο και σε ότι αφορά στον ΕΜΑ συγκεκριμένα, και εκτιμούμε ιδιαιτέρως την καθοδήγησή του και την εμπιστοσύνη που δείχνει στη Moderna για την υποβολή αίτηση αδειοδότησης του υποψηφίου εμβολίου μας στην Ευρώπη. Οι Eυρωπαίοι εταίροι, επενδυτές και πολίτες έχουν υπάρξει εξ αρχής συμμέτοχοι της εταιρείας και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή».

Παράλληλα, τόνισε την δέσμευση της εταιρείας για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου «σύμφωνα με τις οδηγίες των ρυθμιστικών οργανισμών, διατηρώντας έναν συνεχή ανοιχτό διάλογο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Moderna αυξάνει την παραγωγή της σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να μπορεί να παρέχει από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο εμβόλια ετησίως, ξεκινώντας από το 2021».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Moderna συνεργάζεται με την ελβετική Lonza και την ισπανική ROVI για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.