Κορωνοϊός-Γερμανία: Αντιπαράθεση για την εφαρμογή ιχνηλάτησης ασθενών

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για την εφαρμογή ιχνηλάτησης ασθενών κορωνοϊού στα κινητά μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η γερμανική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις εταιρείες τεχνολογιών Telekom και SAP να δημιουργήσουν ένα app (εφαρμογή) για την καταγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων κρουσμάτων προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση των επαφών.

Ακόμα, προβλέπεται η αποστολή προειδοποίησης σε περιπτώσεις μικρής απόστασης από κρούσμα.

Ο προσωπάρχης της γερμανικής κυβέρνησης, Χέλγκε Μπράουν, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν την εφαρμογή και να καταχωρούν τυχόν θετικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλονται. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εκεί όπου οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τα κρούσματα σε εστίες έξαρσης της πανδημίας, η εφαρμογή είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει».

Από την άλλη, ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών και συγκυβερνήτης της Άγγελα Μέρκελ, Μάρκους Ζέντερ, επέκρινε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναβάθμισής της.

Ακόμα, ο τομεάρχης υγείας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, Κάρλ Λάουντερμπαχ, είπε ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση όταν στην εφαρμογή καταγράφεται μόνο το 60% των θετικών τεστ.

Παράλληλα, ζήτησε η καταχώρηση των θετικών τεστ να γίνεται αυτόματα, με εξαίρεση την περίπτωση που κάποιος δηλώσει ρητά ότι δεν το επιθυμεί.

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται από 19,8 εκατομμύρια χρήστες στη Γερμανία, από τους οποίους είναι ενεργοί τα 16 εκατομμύρια.

Η ιστοσελίδα «The Pioneer» αναφέρει ότι οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξη περίπου 500 κρουσμάτων καθημερινά που βρίσκονται κοντά τους.