Κορωνοϊός: Αίτηση για έγκριση του εμβολίου τον Νοέμβριο θα ζητήσει η Pfizer

Έτοιμη να καταθέσει αίτηση έγκρισης αδειοδότησης του εμβολίου της στον Αμερικανικό Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) μετά τις 20 Νοεμβρίου δηλώνει η Pfizer.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Δρ. Μπουρλά δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να υπάρχουν προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του BNT162b1 από τη μελέτη Φάσης 3 στα τέλη Οκτωβρίου, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία για την ασφάλεια και τα δεδομένα από την παραγωγική διαδικασία, με την αίτηση να μετατίθεται μετά τις 20 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση έρχεται ενάντια στην επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έγκριση εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη, ο Δρ. Ερικ Τοπολ, ειδικός κλινικών ερευνών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο και μέλος των 60 επιστημόνων που απέστειλαν επιστολή στην φαρμακευτική εταιρεία να μη βιαστεί να βγάλει ένα εμβόλιο, ανέφερε ότι «πρόκειται για πραγματικά καλό νέο».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η ανακοίνωση αποτελεί «μια απτή απόδειξη ότι η εταιρεία δεν θέλει να είναι μέρος καμιάς πολιτικής σκοπιμότητας».