Κιργιστάν: Παραιτήθηκε από την προεδρία ο Ζεενμπέκοφ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ λόγω της αναταραχής που έχει ξεσπάσει μετά τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.

Ο Ζεενμπέκοφ τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών που τάσσονται ενάντια στην ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο.

Σε δήλωσή του ο Ζεενμπέκοφ είπε ότι φοβάται την πρόκληση βίαιων ταραχών σε περίπτωση που οι διαδηλωτές προσεγγίσουν την προεδρική κατοικία. Όπως είπε,

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να προστατεύσουν την επίσημη κατοικία. Θα χυθεί αναπόφευκτα αίμα. Καλώ και τις δύο πλευρές να μην απαντήσουν σε προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να μείνω στην ιστορία του Κιργιστάν ως ένας πρόεδρος που έχυσε αίμα και άνοιξε πυρ εναντίον των ίδιων των πολιτών του».

Το Κιργιστάν, χώρα της Κεντρικής Ασίας που συνορεύει με την Κίνα και σύμμαχο της Ρωσίας, σπαράσσεται από συγκρούσεις μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

Μετά τις εκλογές, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια και υποχρεώνοντας τις αρχές να ακυρώσουν την ψηφοφορία.

Την Τετάρτη ο Ζεενμπέκοφ αποδέχθηκε την επιλογή ορισμού από το κοινοβούλιο του Σαντίρ Ζαπάροφ ως Πρωθυπουργού, ενός πολιτικού που απελευθερώθηκε από τις φυλακές την περασμένη εβδομάδα. Ο Ζαπάροφ και οι υποστηρικτές του ζήτησαν την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ από την προεδρία.

Ταυτόχρονα, καθήκοντα Προέδρου ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Ισάγεφ. Σε περίπτωση παραίτησής του, καθήκοντα Προέδρου θα αναλάβει ο Ζαπάροφ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Ζαπάροφ πιέσει τον Ισάγεφ να παραιτηθεί.