Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στην πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων EU SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην εναρκτήρια έκδοση κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, ύψους 17 δισ. Ευρώ, για να συμβάλει στη διατήρηση των ατόμων στις θέσεις εργασία τους. Η έκδοση αφορούσε δύο ομόλογα, ένα ποσού 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμο τον Οκτώβριο του 2030 και ένα ποσού 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ληξιπρόθεσμο το 2040. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτά τα μέσα υψηλής διαβάθμισης ήταν πολύ έντονο και η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 13 φορές, με αποτέλεσμα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης και για τα δύο ομόλογα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Επιτροπή εκδίδει κοινωνικά ομόλογα στην αγορά, με σκοπό την άντληση χρημάτων που θα συμβάλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτό το πρωτοφανές βήμα συνάδει με τις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε. Δεν φειδόμαστε προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσουμε τα μέσα διαβίωσης στην Ευρώπη. Χαίρομαι γιατί χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την κρίση θα λάβουν γρήγορα στήριξη στο πλαίσιο του SURE.»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε: «Με την έκδοση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρώτο βήμα για την είσοδο στην πρώτη κατηγορία στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές χρεωστικών τίτλων. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών και οι ευνοϊκές συνθήκες υπό τις οποίες τοποθετήθηκε το ομόλογο στην αγορά αποτελούν περαιτέρω απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος για ομόλογα της ΕΕ. Ο χαρακτήρας της έκδοσης «κοινωνικού ομολόγου» συνέβαλε στην προσέλκυση επενδυτών που επιθυμούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την απασχόληση μέσα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.»

Και τα δύο ομόλογα εκδόθηκαν με ελκυστικούς όρους, γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος. Το 10ετές ομόλογο τιμολογήθηκε σε 3 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps. Το 20ετές ομόλογο τιμολογήθηκε σε 14 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps.. Οι τελικές νέες προσαυξήσεις της έκδοσης εκτιμήθηκαν σε 1 μονάδες βάσης και 2 μονάδες βάσης για τα τμήματα των 10 και των 20 ετών αντίστοιχα, ενώ και οι δύο τιμές είναι εξαιρετικά περιορισμένες δεδομένου του ύψους των εκδόσεων.

Αντιπροσωπεύουν ελκυστικούς όρους τιμολόγησης για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση ομολόγων της Επιτροπής και αποτελούν μια ευοίωνη αρχή για το πρόγραμμα SURE. Οι όροι υπό τους οποίους η Επιτροπή δανείζεται μετακυλίονται απευθείας στα κράτη μέλη που λαμβάνουν τα δάνεια.

Οι τράπεζες που στήριξαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εν λόγω πράξη («Συνδιαχειριστές έκδοσης-Joint bookrunners») ήταν οι Barclays (IRL), BNP Paribas, Deutsche Bank, Nomura και UniCredit.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διοχετευτούν στα δικαιούχα κράτη μέλη με τη μορφή δανείων, που θα τα βοηθήσουν να καλύψουν τις δαπάνες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι όλα τα ομόλογα EU SURE τα οποία επρόκειτο να εκδώσει, ανώτατου ύψους 100 δισεκατ. ευρώ, θα είχαν τη μορφή κοινωνικών ομολόγων και ενέκρινε ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο για τα κοινωνικά ομόλογα.