Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι δεν θα επιστρέψουν ποσά

Αλλαγές στην τέταρτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4 δεν θα επιστρέψουν το 50% της εν λόγω Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ακόμα, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων δεν θα επιστρέψουν το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των χρημάτων για την τρίτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεκίνησε την Πέμπτη, κατά την οποία πιστώθηκαν 253,8 εκατ. ευρώ σε 42.783 δικαιούχους. Οι συνολικές αιτήσεις για την ένταξη στην τρίτη φάση του προγράμματος ανέρχονται σε 174.027.

Η απόφαση για την τρίτη φάση προβλέπει:

  • επιστροφή ποσοστού 70% της ενίσχυσης, σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης παρουσιάζει πτώση κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • επιστροφή ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 61.636 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής της αίτησης λήγει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020. Η επόμενη πίστωση ποσών του 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.