Εμπορική συμφωνία Βρετανίας-Ιαπωνίας εν μέσω διαπραγμάτευσης για το Brexit

Στην υπογραφή διμερούς εμπορικής συμφωνίας προχώρησαν Βρετανία και Ιαπωνία, την στιγμή που το Λονδίνο συνεχίζει να διαπραγματεύεται την τελική έκβαση της μελλοντικής σχέσης του με την ΕΕ.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, με την Βρετανίδα υπουργό Εμπορίου, Λιζ Τρας, να δηλώνει: «Πόσο ταιριαστό είναι να βρίσκεται κανείς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου για να υποδεχθεί το χάραμα μιας νέας εποχής ελεύθερου εμπορίου. Είναι η πρώτη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που συνάπτεται από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε και πάλι ένα ανεξάρτητο εμπορικό κράτος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «κάποιοι έλεγαν ότι ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κατάφερνε να συνάψει μεμονωμένες εμπορικές συμφωνίες ή ότι αυτό θα έπαιρνε χρόνια. Αλλά, σήμερα, αποδείξαμε στους σκεπτικιστές ότι είχαν άδικο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, είπε πως η συμφωνία υπογράφεται τεσσεράμισι μήνες μετά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως επεσήμανε, «είναι μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να προωθούν σθεναρά το ελεύθερο εμπόριο».

Η συμφωνία αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό την υφιστάμενη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία δεν θα είναι σε ισχύ για το Ηνωμένο Βασίλειο από 1/1/2021.

Σύμφωνα με την βρετανική πλευρά, το 99% των εξαγωγών προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου καθίστανται αδασμολόγητες, εξέλιξη που οδηγεί σε αύξηση του εμπορίου κατά 15,2 εκατ. λίρες.

Από την πλευρά του, το Τόκιο εξήρε την σημασία της Βρετανίας για την διείσδυσή του στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, ο Μοτέγκι τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας από την 1η Ιανουαρίου.

Τέλος, ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ χαιρέτησε την επιθυμία του Λονδίνου για ένταξη στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ‘ Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού’ (CPTPP), διαβεβαιώνοντας ότι θα παράσχει σχετική στήριξη.