Στουρνάρας: Απορρόφηση δανείων 45 δισ. ευρώ από την Bad Bank | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Στουρνάρας: Απορρόφηση δανείων 45 δισ. ευρώ από την Bad Bank

Δάνεια ύψους 45 δισ. ευρώ μπορεί να απορροφήσει η Bad Bank που θα δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε τοποθέτησή του στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Κύκλος Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση του Ευ. Βενιζέλου, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πρωτοβουλία θα έχει την υποστήριξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «πρόκειται για τα δάνεια, τα οποία θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου ‘Ηρακλής’ σε όλες τις τράπεζες (σ.σ. με στοιχεία α’ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υπολογίζονται σε 60 δις. ευρώ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ για δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, άρα μένουν άλλα 30 δισ. ευρώ) και αυτά, που θα δημιουργηθούν από την πανδημία, τα οποία υπολογίζουμε μεταξύ οκτώ και 10 δισ. ευρώ, σύνολο 40 με 45 δις. ευρώ». 

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι το μέγεθος της Bad Bank πρέπει να είναι φυσιολογικό, προσθέτοντας πως ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι οι πόροι μπορούν να προσθέσουν ποσοστό 1,9% στον ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό της χώρας, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των χρημάτων θα δοθούν με την μορφή επιχορηγήσεων, ενώ τα υπόλοιπα με την μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η ύφεση στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι χαμηλότερη από εκείνη της ΕΕ (7,9% έναντι 9%). Σύμφωνα με την ΤτΕ, το δυσμενές σενάριο εκτιμά ότι η ύφεση θα κινηθεί στο 9,4%.

Αντίθετα, το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,6%, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «κλειδί είναι το πότε η αύξηση των καταθέσεων, που παρατηρείται, θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη».