Σταϊκούρας: Τον Σεπτέμβριο η καταβολή των χρημάτων του προγράμματος SURE

Τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης περιέγραψε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE εντός του Σεπτεμβρίου, με το μερίδιο που αντιστοιχεί στη χώρα μας να φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει το συνολικό πακέτο των 24 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σχετικά με το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί μεθοδικά για να υποβάλει το πρόγραμμα τον Οκτώβριο με έγκριση τον Ιανουάριο για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων μέσα στο α΄ εξάμηνο».

Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανέφερε πως «θα υπάρξουν προβλέψεις για μειώσεις φόρων… με την έννοια των υλοποιήσεων».

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων, ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως χώρα έχουμε επιλέξει να κινηθούμε σε τρεις άξονες:

1) Οι μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα, Μέχρι την αρχή της κρίσης υλοποιήσαμε ότι είχαμε υποσχεθεί σε μόνιμες μειώσεις φόρων. Μέσα στην υγειονομική κρίση κάναμε μια σειρά παροδικών μειώσεων φορέων σε καφέ, μεταφορές, προκαταβολή φόρου. Στη Θεσσαλονίκη αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η χώρα να προχωρήσει σε μόνιμες και παροδικές μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης

2) Η πολιτεία πρέπει να έχει πόρους για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις άρα αύξηση δαπανών

3) Χρειαζόμαστε πόρους για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ

«Αυτή την άσκηση προσπαθούμε να λύσουμε και προκειμένου να λυθεί όσο γίνεται καλύτερα ενισχύουμε το οπλοστάσιο με πόρους όπως έγινε με την έκδοση του ομολόγου χθες».

Τέλος, ο υπ. Οικονομικών σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των στόχων για την πορεία του ΑΕΠ, εμμένοντας στην αρχική εκτίμηση για ύφεση 7,9% το 2020.