Κομισιόν: Πρόταση νέου συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο

Πρόταση ενός νέου συμφώνου για την μετανάστευση και το άσυλο κατέθεσε η Κομισιόν.

Βασική αρχή του συμφώνου είναι η εφαρμογή βελτιωμένων και ταχύτερων διαδικασιών στο σύνολο του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, επιδιώκοντας την ισορροπία ανάμεσα στις αρχές της δίκαιης κατανομής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναμένεται να αντικαταστήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου, επιχειρώντας να θέσει προ των πυλών την αρχή της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής του βάρους στο προσφυγικό.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου προκειμένου να εξετάζεται ταχύτερα αν ένα άτομο δικαιούται άσυλο και να μειωθεί ο αριθμός των παρευρισκομένων σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σε δήλωσή της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προτείνουμε σήμερα μια ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ικανότητά μας να διαχειριστούμε τη μετανάστευση ως Ένωση. Η ΕΕ έχει ήδη αποδείξει σε άλλους τομείς ότι μπορεί να λάβει έκτακτα μέτρα για να συμβιβάσει αποκλίνουσες απόψεις. Δημιουργήσαμε μια σύνθετη εσωτερική αγορά, ένα κοινό νόμισμα και ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο ανάκαμψης για την ανασυγκρότηση των οικονομιών μας. Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της από κοινού διαχείρισης της μετανάστευσης, με τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης». 

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Η Μόρια μάς υπενθυμίζει αδυσώπητα ότι έχει εκπνεύσει ο χρόνος που μπορούμε να ζούμε σε ένα ημιτελές σπίτι. Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Το σύμφωνο παρέχει τα ελλείποντα κομμάτια του παζλ για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της μετανάστευσης. Τα κράτη-μέλη δεν αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση με τον ίδιο τρόπο και οι διαφορετικές και μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε ένα απ’ αυτά αξίζει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν».

Ακόμα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, είπε για το θέμα: «Η μετανάστευση ανέκαθεν υπήρξε και θα αποτελεί πάντοτε μέρος των κοινωνιών μας. Αυτό που προτείνουμε σήμερα θα διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική που μπορεί να μετουσιώσει τις ευρωπαϊκές αξίες σε πρακτική διαχείριση. Αυτό το σύνολο προτάσεων θα συνεπάγεται σαφείς, δίκαιες και ταχύτερες διαδικασίες στα σύνορα, ώστε τα άτομα να μην χρειάζεται να περιμένουν σε κατάσταση αβεβαιότητας. Σημαίνει ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες για ταχείες επιστροφές, περισσότερες νόμιμες οδούς και ισχυρές δράσεις για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων. Προστατεύει ουσιαστικά το δικαίωμα αίτησης ασύλου».

Πλέον, η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διαδικασία κρίνεται απαιτητική, καθώς χώρες όπως η Αυστρία αντιδρούν στο σχέδιο, ζητώντας καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον, ελπίδα είναι η επίτευξη συμβιβασμού εξαιτίας της μεταβολής του προβλήματος. Όπως είπε η ίδια, τα 2/3 των αιτούντων άσυλο το 2020 δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.