Κίνα: Κάθειρξη δεκαοκτώ ετών σε πολίτη για δυσφήμιση του Σι Τζινπίνγκ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κίνα: Κάθειρξη δεκαοκτώ ετών σε πολίτη για δυσφήμιση του Σι Τζινπίνγκ

Σε φυλάκιση δεκαοκτώ ετών καταδικάστηκε πρώην κτηματομεσίτης στην Κίνα εξαιτίας σχολίων που θεωρήθηκαν δυσφημιστικά για τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Συγκεκριμένα, ο Ρεν Ζικιάνγκ, πρώην κτηματομεσίτης στην κρατική εταιρεία Huayuan, καταδικάστηκε σε δεκαοκταετή κάθειρξη με την κατηγορία της «διαφθοράς».

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο ύψους 4,2 εκατ. γιουάν. 

Παράλληλα, το δικαστήριο σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος «ομολόγησε εκούσια και ειλικρινά όλα του τα εγκλήματα» και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε έφεση.

Συγκεκριμένα, ο Ρεν έγραψε άρθρο τον Μάρτιο, στο οποίο επέκρινε την αρχική διαχείριση του κορωνοϊού από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Αναφερόμενος σε ομιλία του Κινέζου Προέδρου που εκφωνήθηκε στι 23 Φεβρουαρίου, ο 69χρονος πρώην κτηματομεσίτης έγραψε πως αντίκρισε «έναν αυτοκράτορα να στέκεται παρουσιάζοντας τα νέα του ρούχα, αλλά έναν απογυμνωμένο κλόουν που επιμένει ότι πρέπει να συνεχίσει να κάνει τον αυτοκράτορα».

Κατόπιν, πρόσθεσε πως «η πραγματικότητα που έγινε εμφανής από αυτή την επιδημία, είναι ότι το κόμμα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα δικά τους συμφέροντα, και ο μονάρχης υπερασπίζεται μόνο το κύρος και τα συμφέροντα του πυρήνα».

Ακολούθως, ο Ρεν φέρεται να εξαφανίστηκε, καθώς φίλοι του δήλωσαν στο Reuters ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Σημειώνεται ότι το 2016 ο ίδιος τέθηκε υπό επιτήρηση για ένα χρόνο λόγω κριτικής εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προστίθεται στη λίστα της καταστολής της ελευθερίας του λόγου στη χώρα, τα οποία καταδικάζονται με την αιτιολογία περί «διαφθοράς».