Ιταλία: Αναγκαία η κρατική παρέμβαση στην οικονομία κατά τον Κόντε

Την αναγκαιότητα της κρατικής παρέμβασης στην ιταλική οικονομία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού επισήμανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε.

Στο περιθώριο του Ambrosetti Forum, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη κορυφαίων εταιρειών στη λίμνη του Κόμο στη Βόρεια Ιταλία, ο Κόντε τόνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία θα είναι συχνότερη αυτή την περίοδο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή, το κράτος δεν μπορεί απλά να παίζει τον ρόλο του διαιτητή», συμπληρώνοντας πως «ο μεγάλος μετασχηματισμός της παραγωγής πρέπει να πάρει κατευθύνσεις από τη δημόσια διοίκηση που θα θέσει τις βασικές γραμμές».

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των μεγάλων ιταλικών επιχειρήσεων δεν φάνηκε να ακούν με θετικό τρόπο την θέση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο CEO της χαλυβουργικής Feralpi Siderurgica, Τζουζέπε Πασίνι, τόνισε ότι το «το κράτος έχει δείξει ότι συχνά αποτυγχάνει στη διοίκηση εταιρειών», αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο παράδειγμα των αλλεπάλληλων διασώσεων της αεροπορικής εταιρείας Alitalia.

Από την πλευρά τους, άλλοι επιχειρηματίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να εξηγήσει την μελλοντική στρατηγική της για την οικονομία.

Η ιταλική οικονομία είναι παγιδευμένη στην ύφεση τα τελευταία χρόνια, με τον κορωνοϊό να φέρνει ένα ακόμα πλήγμα. Πλέον, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο δρόμο της ανάπτυξης.