Ισπανία: Συγχώνευση διερευνούν CaixaBank και Bankia | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ισπανία: Συγχώνευση διερευνούν CaixaBank και Bankia

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης σ’ ένα νέο τραπεζικό όμιλο εξετάζουν οι CaixaBank SA και η Bankia SA στην Ισπανία, σε μια οικονομία που έχει πληγεί έντονα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της CaixaBank SA, εξετάζεται η συνένωση με ανταλλαγή μετοχών, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η Bankia SA σημειώνει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται στην αρχική φάση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι είχε ήδη σταλεί στο Δ.Σ. πρόταση για αξιολόγηση της προσφοράς.

Από την Citigroup Inc. τονίζεται ότι πιθανή συμφωνία θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο δανειστή στην Ισπανία σε δάνεια, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις. Η συγκεκριμένη τράπεζα θα έχει μερίδιο αγοράς 23% στα περιουσιακό στοιχείο, 26% στα δάνεια και 24% στις καταθέσεις.

Ακόμα, το ταμείο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας αναμένεται να κατέχει το 17% του νέου τραπεζικού ομίλου.

Επιπλέον, η Caixa θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 30%.

Αγκάθι παραμένει το κρατικό μερίδιο της Bankia, καθώς η ισπανική κυβέρνηση συμμετέχει σε ποσοστό 61,8% στην τράπεζα. Η είσοδος του ισπανικού δημοσίου πραγματοποιήθηκε το 2012, με σκοπό την διάσωση της Bankia, καθώς πιθανή κατάρρευσή της θα παρέσυρε την ισπανική οικονομία σε αδιέξοδο.

Διεθνείς αναλυτές δίνουν μεγάλη σημασία σε ένα πιθανό deal μεταξύ των δύο τραπεζών, αφού η πραγματοποίησή του θα μπορούσε να ωθήσει ανάλογες κινήσεις σε όλη την Ευρώπη.