ΗΠΑ: Τέλος το TikTok από τον Τραμπ

Έτοιμος να βάλει τέλος στην εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα, το Υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος, το οποίο θα προβλέπει την απαγόρευση του download των εφαρμογών TikTok και WeChat σε όσους βρίσκονται στη χώρα. Μάλιστα, το διάταγμα αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, ενώ θα έχει ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν θα απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται στο WeChat εκτός των ΗΠΑ. Αυτό είναι θετικό για αμερικανικές εταιρίες όπως η Walmart και η Starbucks, αφού χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα προγράμματα “μικρο-εφαρμογών” του WeChat για να διευκολύνουν τις συναλλαγές και να επικοινωνούν με καταναλωτές στην Κίνα.

Επίσης, το διάταγμα δεν θα απαγορεύει τις συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις της Tencent Holdings, στην οποία ανήκει το WeChat, συμπεριλαμβανόμενων των διαδικτυακών λειτουργιών στοιχηματισμού, ενώ δεν θα απαγορεύσει στην Apple, την Google ή άλλες εταιρίες να προσφέρουν τις εφαρμογές TikTok ή WeChat από περιοχές εκτός των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχει πιθανότητα να ανασταλεί η λειτουργία του TikTok πριν από την ερχόμενη Κυριακή (20 Σεπτεμβρίου).

Επιπλέον, οι ίδιοι δήλωσαν πως δεν θα απαγορευθούν πρόσθετες τεχνικές συναλλαγές για το TikTok έως τις 12 Νοεμβρίου, γεγονός που δίνει στην εταιρία πρόσθετο χρόνο να δει εάν η ByteDance μπορεί να πετύχει συμφωνία για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, έχοντας 1 δισ. χρήστες και όντας διάσημο σε διάσημα πρόσωπα.

Η εφαρμογή αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής υπηρεσίας που αξιολογεί τις προτεινόμενες επενδύσεις και εξαγορές από ξένους, ώστε να κρίνεται αν απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το TikTok έχει κληθεί να υπερασπιστεί τις σχέσεις του με την Κίνα, όπου η ByteDance κατέχει μια παρόμοια εφαρμογή, αλλά με άλλη επωνυμία.

Από την πλευρά της, οι υπεύθυνοι του TikTok αρνούνται τις κατηγορίες ότι μοιράζονται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιθυμούν να αποδεχθούν τέτοια αιτήματα.