Φίλης για σχολεία: Προσλήφθηκαν οι μισοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από ό,τι πέρσι

Κριτική στην κυβέρνηση για τις συνθήκες του ανοίγματος των σχολείων άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον  ΑΝΤ1.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Είναι κέρδος για τα παιδιά, κέρδος για την κοινωνία. Δυστυχώς όμως, ανοίγουν ανοχύρωτα. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκαν οι… δύο μάσκες, που είναι αναγκαίο μέτρο όπως λένε οι ειδικοί (και τους ακούμε) αλλά και αυτές ακόμα, σε πολλά σχολεία δεν υπήρχαν για να παραδοθούν. Μέρος του διαγωνισμού, όπως μαθαίνουμε, ακυρώθηκε. Βρέθηκε όμως, και διαφημίστηκε, το παγουρίνο του ενός ποτηριού» σημείωσε.

Στην συνέχεια ανέφερε ποια μέτρα  δεν πάρθηκαν από το κράτος για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια υπό την απειλή του κορονοϊού, λέγοντας ότι προσλήφθηκαν οι μισοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από ό,τι πέρσι.  «Από 40.000 περίπου, με χρήματα που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2019, 20.500 φέτος. Έχει λογική αυτό; Ο Κορονοϊός αυξάνει τις ανάγκες, δεν τις μειώνει. Για να «σπάσουν» τμήματα, όπου υπάρχουν ήδη αίθουσες (και υπάρχουν), για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλους λόγους». Επίσης εντόπισε το πρόβλημα και στις αίθουσες: «το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βρει χιλιάδες αίθουσες, όπως παραπληροφορεί όσους δεν γνωρίζουν, αφού φυσικά δεν ήταν τόσες απαραίτητες. Δεν χρειαζόταν να σπάσουν όλα τα τμήματα, αλλά μόνο τα πιο πολυπληθή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το προσπάθησε καν. Ήταν κάτι που μπορούσε να πετύχει, σε όποιο βαθμό ήταν κατορθωτό, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε.

Και κατέληξε λέγοντας: «Στην αρχή του καλοκαιριού, εν μέσω πανδημίας ψήφισαν να αυξηθούν οι μαθητές στα δημοτικά, από 22 που τους είχε μειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε 26 και 27! Μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Η ακριβώς αντίθετη τάση από ό,τι σε όλο τον πλανήτη» τόνισε μεταξύ άλλων.