Ελβετία: Δημοψήφισμα για την κατάργηση της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας με την ΕΕ

Σε δημοψήφισμα θα τεθεί στην Ελβετία το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας με την ΕΕ την προσεχή Κυριακή, με τα κόμματα να εμφανίζονται διχασμένα.

Το δημοψήφισμα αποτελεί πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θέτει ως κύριο επιχείρημα την θέσπιση ορίου στον αριθμό των ξένων που μπορούν να εργαστούν στην χώρα.

Κατά το ισχυρότερο κόμμα στην Βουλή, η μετανάστευση επιδρά αρνητικά στην Ελβετία, κάνοντας τον δημόσιο χώρο λιγότερο ασφαλή.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η παρούσα πολιτική θα φέρει μεγαλύτερη ανεργία για τους Ελβετούς λόγω της αντικατάστασης των ντόπιων εργαζομένων από ξένους. 

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων βρίσκεται προ των πυλών, ενώ η κατάσταση σε σχολεία και μεταφορές θα επιδεινωθεί.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τυχόν ακύρωση της συμφωνίας θα στερήσει από την χώρα εργαζόμενους με προσόντα.

Επίσης, τονίζεται ότι ακύρωση της συμφωνίας θα έθετε σε κίνδυνο σημαντικές συμφωνίες στους τομείς του ελεύθερου εμπορίου, της ανταλλαγής στοιχείων, του αγροτικού τομέα, της έρευνας, της αστυνομικής συνεργασίας, των μεταφορών, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του συνταξιοδοτικού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 2,1 εκατομμύρια ξένοι πολίτες έμεναν στην Ελβετία το 2019. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν καταγωγή από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.