Υπουργείου Εξωτερικών: Η απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος είναι απολύτως καταδικαστέα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Υπουργείου Εξωτερικών: Η απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος είναι απολύτως καταδικαστέα

Σε ανακοίνωση προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Μονή της Χώρας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά πρόκληση της Τουρκίας εις βάρος της διεθνής κοινότητας και των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων, καθώς είχε προηγηθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος,  συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.