Βοήθεια 2,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης

Ενίσχυση 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ μέσω του προγράμματος SURE για την στήριξη της απασχόλησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα SURE, προτείνοντας την τελική έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τα μέτρα επιπλέον 14 κρατών-μελών που υπέβαλαν ανάλογο αίτημα.

Το συγκεκριμένο ποσό θα κατευθυνθεί για την κάλυψη μέτρων που στοχεύουν στην διατήρηση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί τμηματικά, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έγκριση της χορήγησης χρηματοδοτικής στήριξης ως εξής:

Βέλγιο – 7,8 δισ. ευρώ

Βουλγαρία – 511 εκατ. ευρώ

Τσεχία – 2 δισ. ευρώ

Ελλάδα – 2,7 δισ. ευρώ

Ισπανία -21,3 δισ. ευρώ

Κροατία – 1 δισ. ευρώ

Ιταλία – 27,4 δισ. ευρώ

Κύπρος – 479 δισ. ευρώ

Λετονία – 192 εκατ. ευρώ

Λιθουανία – 602 εκατ. ευρώ

Μάλτα – 244 εκατ. ευρώ

Πολωνία – 11,2 δισ. ευρώ

Ρουμανία – 4 δισ. ευρώ

Σλοβακία – 631 εκατ. ευρώ

Σλοβενία – 1,1 δισ. ευρώ

Αναφερόμενοι στην πρόταση της Κομισιόν, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της».

Ακόμα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή τεράστια ανασφάλεια και πρέπει να τους στηρίξουμε για να αντεπεξέλθουμε στην παρούσα κρίση και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Γι’ αυτό η Επιτροπή πρότεινε το μέσο SURE, ώστε να προστατεύσει τους εργαζομένους και να διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη. Σήμερα χαιρετίζουμε το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των κρατών μελών για την πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη μέσω του SURE, ώστε να στηρίξουν τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα και αναμένουμε την ταχεία λήψη αποφάσεων, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων».

Επίσης, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, επισήμανε πως «το SURE είναι ένα από τα πρώτα δίχτυα ασφαλείας που αποφασίσαμε να θεσπίσουμε, ώστε να εγγυηθούμε ένα εισόδημα στους εργαζομένους, για όσο διαρκεί η αναστολή των θέσεων εργασίας τους, και να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Κατά συνέπεια, το SURE θα συμβάλει στην ταχεία ανάκαμψη. Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν σύντομα παράσχει αθροιστικά 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και προτείνουμε τα 15 κράτη μέλη που υπέβαλαν αίτημα στήριξης να λάβουν συνολικά 81,4 δισ. με τη μορφή δανείων. Αυτή είναι απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, του γεγονότος ότι μαζί είμαστε δυνατότεροι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σημείωσε ότι «τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας συνέβαλαν αποφασιστικά στον περιορισμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στις θέσεις εργασίας. Το μέσο SURE αποτελεί τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα ζωτικά δίχτυα ασφαλείας. Θα συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και θα θωρακίσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε τον καιρό της ανάκαμψης των οικονομιών μας. Η υψηλή ζήτηση από τα κράτη μέλη επιβεβαιώνει την ζωτική σημασία του εν λόγω μέσου».

Το SURE είναι ένα πρόγραμμα που προτάθηκε στις 2 Απριλίου, ενώ η θέσπισή του έλαβε χώρα στις 19 Μαΐου. Η συνεισφορά κάθε κράτους-μέλους  αντιστοιχεί στο μερίδιό του επί του συνολικού ακαθάριστου εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.