Τσίπρας: Η συνέπεια θα είναι η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Τσίπρας: Η συνέπεια θα είναι η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

  «Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης.

Το λέω γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση, και με δική σας ευθύνη, δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στο διχασμό του ελληνικού λαού σ’ ένα θέμα που υπήρχε εθνική γραμμή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του σήμερα στην Βουλή, τόνισε για την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία» στην εξωτερική πολιτική, αναφορικά με τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπεριείχε και ιστορικές αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του πολιτικού του παρελθόντος ότι δεν έφταιγε αυτός για τον εθνικό διχασμό αλλά η «παράταξη εθνικοφρόνων».

Η δευτερολογία του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Κύριε Μητσοτάκη, άκουσα με ενδιαφέρον την αναφορά σας στον Ελευθέριο Βενιζέλο και σε μια ταραγμένη περίοδο για τη χώρα. Και άκουσα με ενδιαφέρον μια αποστροφή σας -δεν ξέρω αν το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας- ότι έχει ευθύνη για τον εθνικό διχασμό.

Η δική μου η αίσθηση -εδώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα συνέδριο για να κουβεντιάσουμε για εκείνες τις εποχές, που είναι πολύ κρίσιμα τα συμπεράσματα για το μέλλον όμως- είναι ότι τη βασική ευθύνη για τον εθνικό διχασμό την είχε πάντοτε εκείνη η παράταξη που έκανε σημαία ευκαιρίας τις εθνικές ευαισθησίες και πούλαγε εθνικοφροσύνη. Και ήταν η παράταξη των εθνικοφρόνων τότε που κέρδισε τις εκλογές το ‘20 τάζοντας στον λαό τότε, το «Οίκαδε», «Θα γυρίσουμε σπίτι, θα σταματήσει ο πόλεμος» και αμέσως μετά έφτασε στο Αφιόν Καραχισάρ, έφτασε έξω από την Άγκυρα, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτή η πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Γιατί κουνάτε το κεφάλι; Ήλπιζα ότι τουλάχιστον σε αυτό θα συμφωνήσουμε.

Άρα, κύριε Μητσοτάκη, να συμφωνήσουμε εδώ. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει κανένα νόημα κανείς να λέει μεγάλα λόγια. Τον πατριωτισμό η κάθε παράταξη τον δείχνει στην πράξη και όχι με λόγια και κορώνες εθνικοφροσύνης. Το λέω αυτό, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση και με δική σας ευθύνη δημιουργήσατε ένα τοξικό κλίμα στα εθνικά θέματα -τοξικό κλίμα!- που οδήγησε και στο διχασμό -σε μεγάλο βαθμό- του ελληνικού λαού για ένα θέμα όπου υπήρχε εθνική γραμμή.

Με κατηγόρησε και η κυρία Γεννηματά ότι δεν έκανα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ έκανα δύο φορές Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και μια φορά για κρίσιμο εθνικό θέμα, που ήταν το προσφυγικό. Δεν έκανα για το Μακεδονικό, διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ακολουθήσει μια στάση απολύτως απορριπτική της όποιας προσπάθειας διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, απορρίπτοντας και την εθνική γραμμή που είχε διαμορφωθεί από το 2005 από τις δικές σας κυβερνήσεις και απορρίπτοντας και τις δικές σας θέσεις και τοποθετήσεις.

Στα ζητήματα, λοιπόν, της εξωτερικής πολιτικής, κύριε Μητσοτάκη, έχετε λερωμένη τη φωλιά σας ως παράταξη. Και εκεί δεν θέλω να αντιδικήσουμε επί μακρόν, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσετε στο σημείο αυτό να δώσετε μια απάντηση. Είναι άλλο η αντιπολίτευση. Και είναι ρόλος εποικοδομητικός αυτός για μια αντιπολίτευση. Και μακάρι όσα χρόνια ήμουν εγώ Πρωθυπουργός, να είχα μια αντιπολίτευση που να κρατούσε μια τόσο εποικοδομητική στάση και όχι σε όλα απέναντι. Και σας κάνει καλό που κρατάμε αυτή την εποικοδομητική στάση και δεν υπερψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία σήμερα. Και σας κάνει καλό που εμείς είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κάνοντας έρευνες, όταν εσείς δεν τολμάτε -κακώς λέω εγώ- να το πείτε.

Και, επιπλέον, θέλω να σας επισημάνω, ότι στο κρίσιμο θέμα της Συμφωνίας που συζητάμε σήμερα με την Αίγυπτο, δεν έχει κανένα νόημα να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα.

Εδώ αναγγείλαμε τα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και έβγαινε ο κ. Κουμουτσάκος -και δεν δώσατε μία απάντηση γι’ αυτό- που δεν ήταν απλά ένας Βουλευτής, αλλά Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής -και ο κ. Κικίλιας, ο Τομεάρχης Άμυνας, τα ίδια έλεγε- και μας κατηγορούσε…

Έλεγα, λοιπόν, ότι η επέκταση στα δώδεκα ναυτικά μίλια -λέγατε επίσημα ως Νέα Δημοκρατία και σήμερα πανηγυρίζετε- υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής, διότι δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση. Δεν παρέδιδε στον κ. Κουμουτσάκο ο κ. Κοτζιάς. Σε εμένα παρέδιδε. Ανέλαβα το Υπουργείο Εξωτερικών για έξι περίπου μήνες, με Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο, με βασικό στόχο την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και ήταν σε συνεννόηση μαζί μου όλα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, γιατί το σχεδιάζαμε αυτό μήνες.

Προφανώς δεν είχαμε συνεννοηθεί –θα έχει επίγνωση ότι αλλιώς είναι να σχεδιάζεις επί της αρχής κι αλλιώς είναι οι τελικές λεπτομέρειες ο κ. Δένδιας που είναι δίπλα σας- με ποιον τρόπο και το πότε ακριβώς θα φέρουμε αυτή την απόφαση να την υλοποιήσουμε. Ο κ. Κοτζιάς άφησε ένα Προεδρικό Διάταγμα. Σε συνεννόηση και με την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου κρίναμε εκείνη την περίοδο ότι ο ορθότερος τρόπος είναι η άσκηση αυτού του αναφαίρετου δικαιώματός μας να γίνει μέσα από την νομοθετική διαδικασία. Και βεβαίως όταν προχωρήσαμε, το ανακοινώσαμε και φέραμε το θέμα σε συζήτηση τότε στη Βουλή απαντώντας -αν θυμάμαι καλά- σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή σας και υπερασπιστήκαμε και προαναγγείλαμε αυτή τη διαδικασία ότι θα προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Κι εσείς τότε πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο. Δηλαδή, να σας πούμε και εμείς σήμερα ότι γιατί πηγαίνετε μέχρι το Ταίναρο και δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και ανατολικά της Κρήτης;

Αυτά είναι ζητήματα στα οποία –φαντάζομαι- κάποια στιγμή θα τα απαντήσετε. Διότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά σημασία βεβαίως κάθε φορά σε όλα τα πράγματα στην πολιτική ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική έχει και το timing, το πότε δηλαδή επιλέγεις να κάνεις τι.

Όσο αφορά τη Συμφωνία με την Αίγυπτο μας λέτε γιατί δεν το κάναμε εμείς. Εσείς γιατί δεν κάνατε πιο πριν; Πριν από εμάς κυβερνούσατε πάλι εσείς, η παράταξή σας, το2005-2009 και το 2011-2014.Υπήρξαν διαπραγματεύσεις, έτσι δεν είναι; Και εκείνη την περίοδο διαπραγματευόμασταν και με τη Λιβύη για αποκλειστική οικονομική ζώνη -αν δεν κάνω λάθος, κυρία Μπακογιάννη θα το ξέρετε καλύτερα από μένα- που η Λιβύη δεν είχε αυτό το φιλο-τουρκικό –ας το πω έτσι- καθεστώς που έχει με αυτή την Κυβέρνηση σήμερα. Διότι τότε η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατούσε -και που επικρατούσε για πολλά χρόνια- στο Υπουργείο Εξωτερικών ήταν το περίφημο «δόγμα Μολυβιάτη», της ακινησίας, του μη συμβιβασμού. Ήταν η γραμμή η οποία έλεγε 100% επήρεια σε όλα και μέση γραμμή, αλλιώς δεν συμφωνούμε ή κάνω λάθος;

Τώρα εσείς μετατοπίζεστε απ’ ότι φαίνεται από αυτό το δόγμα. Γιατί δεν το λέτε όμως; Γιατί δεν το λέτε; Εμένα αυτό το οποίο με ενοχλεί και πρέπει να ενοχλεί και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη είναι η υποκρισία στην εξωτερική πολιτική. Παριστάνετε -το λέω για άλλη μια φορά- τους χλαμυδοφόρους αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου κάνουμε πίσω.

Εσείς ήσασταν αυτοί οι οποίοι είχατε υιοθετήσει αυτό το δόγμα και τώρα υποχωρείτε από αυτό το δόγμα. Εμείς λέμε ναι, όταν πας να κάνεις έναν συμβιβασμό, μπορεί να κάνεις υποχωρήσεις. Να βγείτε και να τις πείτε καθαρά.

Η διαφωνία μας με την Συμφωνία με την Αίγυπτο επικεντρώνεται σε τρία κρίσιμα σημεία τα οποία σας τα ανέλυσα –πιστεύω- επιγραμματικά. Το σημαντικότερο αφορά τον 28ο μεσημβρινό. Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο, δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. κύριε Δένδια, δεν είπα ότι δεν διαπραγματευτήκαμε. Αλλά εσείς και μόνο που διαπραγματευόμασταν τότε, μας κατηγορούσατε ως προδότες κι ενδοτικούς. Και τώρα έρχεστε εσείς και τα υπογράφετε όλα και με τα δύο χέρια, όπως και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η υποκρισία.

Εμείς λοιπόν δεν θα υπογράφαμε και δεν αποδεχθήκαμε να υπογράψουμε μια Συμφωνία τμηματική όντως, που όμως θα υιοθετούσε τη ρητορική κόκκινη γραμμή της Τουρκίας για τον 28ο μεσημβρινό. Και δεν θα το υπογράφαμε αυτό όχι μόνο για να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας, αλλά γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια αποδοχή και η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα. Και αυτή είναι η σημαντικότερη συνέπεια και κυρίως το γεγονός ότι δεν είσαστε έτοιμοι αμυντικά και διπλωματικά να υπερασπιστείτε αυτές τις συνέπειες.

Δεν θα καταψηφίσουμε σήμερα, γιατί τηρούμε στάση ευθύνης. Αλλά έχουμε εθνική υποχρέωση να επισημάνουμε τους κινδύνους.

Και κλείνω, κύριε Μητσοτάκη, λέγοντας το εξής: Σας ζητάμε να κάνετε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές πρέπει να καταγραφούν οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αυτό το οποίο έχει σημασία πάνω από όλα είναι να υπάρξει από τούδε και στο εξής μία στοιχειώδη συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και είναι μεγάλοι. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι έχουμε έναν γείτονα ο οποίος κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Και είναι κρίσιμο αυτό διότι δεν κλιμακώνει την ένταση δίχως στρατηγική.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι να πάμε σε ένα διεθνές δικαστήριο και να χάσουμε κάτι από αυτά που υποθέταμε ότι μπορεί να κερδίζαμε, αλλά να τα χάσουμε χωρίς καν να πάμε σε διεθνές δικαστήριο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.