Συνωμοσιολογία: Από τις παρυφές του Νότη μέχρι την εναλλακτική σκηνή…

Η συνωμοσιολογία είναι παρακλάδι του λαϊκισμού, η χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή του. Η συνωμοσιολογία είναι μια μορφή “αναπηρίας”. “Αναπηρία”  διότι το άτομο που διακατέχεται από ακατάσχετες θεωρίες συνωμοσίας ακρωτηριάζει την λογική του, με αποτέλεσμα καθετί τριγύρω του να το βλέπει καχύποπτα.

Οι άνθρωποι αυτοί, αμφισβητώντας τα  πάντα, νομίζουν ότι ζούν ανεξάρτητα και μη περιορισμένα. Όταν όμως βλέπουν πίσω από όλα συνωμοσίες, καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο. Αυτοφυλακίζονται διότι δεν πιστεύουν τίποτα και νιώθουν πάντα σύνδρομο καταδίωξης.

Η εικόνα του συνωμοσιολόγου στην Ελλάδα, είναι ενός τύπου με λαϊκά ακούσματα, χαμηλής μόρφωσης, με ακροδεξιές πεποιθήσεις. Πρόσφατα ένας εναλλακτικός καλλιτέχνης, της έντεχνης- ροκ μουσικής σκηνής, μορφωμένος, όχι δεξιών πεποιθήσεων, εξέφρασε την άποψη του για την επικαιρότητα εμπλέκοντας μέσα στο κείμενο του τον Πρωθυπουργό, τον Bill Gates, το 5G, τον Rockefeller και τα εμβόλια κατά του Covid-19.
 
Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να οδηγηθώ στο εξής συμπέρασμα. Η συνωμοσιολογία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, δεν κοιτά μορφωτικό επίπεδο, ούτε επιλέγει κοινωνικό στρώμα. Είναι το μεγαλύτερο τροχοπέδη της ανθρώπινης εξέλιξης.
 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ