Ρωσία: Χημική βιομηχανική ουσία ανιχνεύτηκε στον Ναβάλνι

Ίχνη βιομηχανικής ουσίας φέρεται να βρέθηκαν στον Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα άτομα ανέφεραν ότι από δείγμα που ελήφθη από τα χέρια και τα μαλλιά του 44χρονου πολιτικού εντοπίστηκαν ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.

Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο επισήμανε πως η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενώ πιθανολογείται ότι παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Θρίλερ με την μεταφορά εκτός Ρωσίας

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκληθεί με το ζήτημα της μεταφοράς ή μη του ιδίου στο εξωτερικό.

Από τη μία πλευρά, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών του Όμσκ, Αλεξάντρ Μουραχόφσκι, είπε ότι το συμβούλιο των γιατρών, στο οποίο συμμετείχαν και Γερμανοί γιατροί, αποφάσισαν την παραμονή του Ναβάλνι στη Ρωσία, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του.

Από την άλλη, η γερμανική οργάνωση ακτιβιστών Cinema for Peace Foundation διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μουραχόφσκι, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά του Ναβάλνι στη Γερμανία είναι εφικτή.

Τέλος, ανάλογη δήλωση έκανε και η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, η οποία έγραψε στο Twitter: «Πρόκειται για ένα χοντρό ψέμα. Οι Γερμανοί γιατροί, που είναι επαγγελματίες εντατικολόγοι, αφού εξέτασαν τον Αλεξέι Ναβάλνι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι σε θέση να μεταφερθεί και ότι ο εξοπλισμός του αεροσκάφους τους επιτρέπει να μεταφερθεί με ασφάλεια και άμεσα στο Βερολίνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σαριτέ σύμφωνα με την επιθυμία της Γιούλια Ναβάλναγια».