Λιβύη: Χαιρετίζει την εκεχειρία η ΕΕ - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Λιβύη: Χαιρετίζει την εκεχειρία η ΕΕ

Την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη εξέφρασε η ΕΕ, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοσέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε υπογραμμίζεται η σημασία της αποχώρησης όλων των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από την χώρα, ενώ υποστηρίζεται η συνέχιση των διαβουλεύσεων βάσει της συμφωνίας του Βερολίνου.

Η ανακοίνωση του κ. Μπορέλ έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει θερμά τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις 21 Αυγούστου 2020 από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Προεδρίας Φαγέζ Αλ Σάρατζ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Aγκίλα Σάλεχ. Αυτό είναι ένα εποικοδομητικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δείχνει την αποφασιστικότητα των ηγετών της Λιβύης να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και δημιουργεί νέα ελπίδα για κοινό έδαφος προς μια ειρηνική πολιτική λύση στη μακροχρόνια κρίση της Λιβύης και τον τερματισμό κάθε ξένης παρέμβασης σε ολόκληρη τη χώρα.

Υποστηρίζουμε πλήρως τη συμφωνία για άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη τη Λιβύη, απαιτώντας την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων που είναι παρόντες στη Λιβύη και τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Καλούμε τώρα όλα τα κόμματα της Λιβύης και όλους όσοι τα υποστηρίζουν με οποιαδήποτε μορφή, να μεταφράσουν αυτές τις αρχές σε συγκεκριμένες δράσεις επιτόπου οδηγώντας σε μόνιμη εκεχειρία, στο πλαίσιο των βασισμένων στην κοινή στρατιωτική επιτροπή 5 + 5 συζητήσεων και να ξεκινήσουν εκ νέου την πολιτική διαδικασία.

Καταγράψαμε τις ανακοινώσεις σχετικά με την άρση του αποκλεισμού στις υποδομές πετρελαίου. Ζητούμε τώρα αυτές οι ανακοινώσεις να ακολουθηθούν από συγκεκριμένες εξελίξεις στο πλαίσιο της πλήρους επανέναρξης προς το συμφέρον όλου του λαού της Λιβύης, καθώς και την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη συμφωνία για έναν δίκαιο και διαφανή μηχανισμό διανομής των εσόδων από το πετρέλαιο αλλά και την ενίσχυση της διακυβέρνησης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Λιβύης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον ΟΗΕ και τους Λίβυους στην εφαρμογή αυτών των αρχών. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας προς τον λιβυκό λαό στις προσπάθειές του να δημιουργήσει μια κυρίαρχη, ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα χώρα».