Λίβανος: Θλίψη και οργή μετά την έκρηξη στη Βηρυτό

Θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον Λίβανο, μετά τις φονικές εκρήξεις που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού από μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου.

Ήδη η χώρα μετρά 145 θύματα και πάνω από 5.000 τραυματίες, με τον απολογισμό να μεγαλώνει όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μάργουαν Αμπούντ, αποτίμησε την ζημιά σε 10-15 δισ. δολάρια, με τον ίδιο να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον της χώρας.

Ταυτόχρονα, είναι έκδηλη η οργή του λαού του Λιβάνου γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ως αποτέλεσμα αυτής της τραγωδίας.

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βάλλει κατά της πολιτικής ελίτ της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη διαφθορά και κακοκδιαχείριση των δημόσιων πόρων. Μάλιστα, το λιμάνι της Βηρυτού αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα, αφού οι εκάστοτε παρεμβάσεις και πιέσεις για τον έλεγχό του έχουν δημιουργήσει μια προβληματική κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο, καθώς η χώρα αναγκάστηκε να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ τους προηγούμενους μήνες, με το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο.